Aikidoseura Ryushinkan ry.

on toiminut vuodesta 2013 alusta nykyisin Nurmijärven Taekwondo -seuran tiloissa. Pääopettajana toimii Tom Granström 6. dan. Seura aloitti toimintansa jo vuonna 2013, mutta eri nimellä. Vuonna 2015 seura vaihtoi nimeä ja aloitti pienimuotoisen kurssitoiminnan. Seuran alkuperäinen nimi Gensho (現象) tulee japanin kielestä, ja se tarkoittaa ilmiötä. Nimenvaihtoon oli syynä se, että nimi kuulostaa liian itsekkäältä japanilaisten korvissa. Aivan kuin kaikista seuran harjoittelijoista kehittyisi ilmiöitä (vaikka se olisi tottakin). Uusi nimi on mietitty yhdessä päävetäjän ja Endo Sensein kanssa, jonka aikidotyyliä seurassa harjoitellaan. Uuteen nimeen on laitettu omat ja pääopettajan toiveet ja unelmat – Aikido Ryushinkan. Nimen suunnittelussa oli tärkeintä, millä japanilaisilla kirjoitusmerkeillä nimi on kirjoitettu. Nimen kirjoitusmerkit tarkoittavat tuulen liikettä puiden lehvästössä. Seuran nimi luetaan kahdessa eri muodossa, joko yllä oleva ryu-shin-kan tai  yanagi-shin-kan (柳 心 館) japanilaisilla kanji-kirjoitusmerkeillä kirjoitettuna.

Aikido on kehitetty nykyiseen muotoonsa n. 1920-luvulla. Se pohjautuu vanhoihin taistelutaitoihin. Aikidon perustaja muutti hyökkääjälle vahingolliset liikkeet esim. venytyksiksi ja niveliin kohdistuviksi lukoiksi. Hyökkääjää ei ole tarkoitus voittaa fyysisesti vaan osoittaa, että hyökkäys on turha käyttämällä vastaliikkeitä. Tuohon aikaan Japanissa kaksintaistelut olivat yleisiä. Niiden tarkoituksena oli kokeilla eri taistelutaitojen tehokkuutta. Useat kaksintaistelut, joko miekalla tai ilman päättyivät vakavaan loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan. 1920-luvun Japanissa, jossa noin 50 vuotta aikaisemmin vasta kiellettiin kantamasta miekkaa, aikidon filosofia oli vallankumouksellinen. Lisää tietoa aikidosta Suomen Aikidoliiton sivuilta (www.finland-aikikai.fi).

Sana aikido muodostuu kolmesta tavusta (ai-ki-do), jotka voidaan kääntää esim. voiman ohjailuksi. Mikä tahansa voima, joka kohdistuu itseensä oli se sitten miekan, puusauvan, puukon, nyrkin isku tai potku voidaan ohjata pois itsestä ja suunnata haluttuun suuntaan. Tällaisia erilaisia tilanteita harjoitellaan aikidossa. Ensin täytyy tosin oppia kaatumaan ja lihaskuntoa pitää nostaa kestämään aikidolle tyypilliset liikkeet. Kaikkia näitä asioita harjoitellaan parin kanssa. Ensin toinen toimii hyökkääjänä ja toinen vastaanottaa liikkeen ja sitten vaihdetaan vuoroja. Hyvä käytös ja kohteliaisuus ovat tärkeitä elementtejä harjoituksissa. Voidaankin sanoa, että aikido edustaa kaikkea sitä, mitä nykypäivän trendit eivät edusta eli pitkäjänteisyyttä, hiljaisuutta, vanhempien kunnioittamista, hikistä liikuntaa, ohjeiden noudattamista ja keskittymistä.

Aikido Ryushinkan -seurassa harjoitellaan pehmeätä ja toiset huomioonottavaa aikidoa. Se sopii aikuisille ja lapsille, miehille ja naisille. Alle 13-v voivat tulla aikuisen seurassa. Tyypillinen harjoitus kestää 1,5 tuntia. Se pitää sisällään alkulämmittelyn 15 min. , ohjattua harjoittelua 1 h ja vapaata liikettä 15 min. Aikidoharjoitukset ovat 3 kertaa viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Asusteeksi käy t-paita ja verkkarit. Tossuja tarvitaan, kun kuljetaan pukuhuoneen ja salin väliä.

Lisätietoja:

tom.granstrom@live.com

Päivitetty 18.7.2023

Aikido Ryushinkan seuran nimen suunnittelua Endo Sensein kanssa
helmikuussa 2014
.
Madara suoritti 6. kuyn toukokuussa 2016.